top of page
Forfatterens bildeAtle Høidalen

Bondetrolling på Drammenselva

Oppdatert: 20. nov. 2020

Etter ei uke i Danmark hvor jeg fikk se både Arapaima, Redtail Catfish, Red-bellied Pacu og Red-bellied Piranha på nært hold i Randers Regnskov var fiskesuget såpass stort at første dagen hjemme ble tilbragt på vannet.

Arapaima fra Randers Regnskov, ikke ulik gjedda igrunn...

Planen var opprinnelig å kombinere litt flere ting, teste noen kart jeg jobber med, forsøke å eliminere noen støyproblemer jeg har hatt på ekkoloddet samt teste ut noen "dodgere" jeg har kjøpt for å finne ut litt om hastigheter og riggmuligheter . Sistnevnte plan gikk fort i vasken da det viste seg at indre del av Drammensfjorden var full av brennmaneter. 

En av veldig mange brennmanter som lagde problemer i Drammensfjorden..

Etter et par-tre timers tid ga jeg til slutt opp og bestemte meg for å prøve litt "bondetrolling" i elva istedet. Drammensfjorden og nedre del av Drammenselva er ganske unik i den forstand at de øverste 4-5 meterne i vannlaget er ferskvann, under dette finner du saltvann. Det betyr at du kan fiske torsk helt opp til Øvre Sund bru om du vil. Det er registrert hele 19 ulike fiskearter i Drammenselva opp til Hellefossen så her kan du med andre ord treffe på både saltfannsfisk ferskvannsfisk av ymse slag selv om elva nok er mest kjent for laksefisket. Grov gjedde finner du også selv om gjeddefisket i Drammenselva kan være svært lunefult til tider. 

Innløpet til Drammenselva. C-Map Genesis med min egen egen fargepalett på NSS'en.
Nedre del av elva, var greit med fisk å se på loddet.

Jeg fisket meg opp til Øvre Sund bru i håp om å treffe på laks eller ørret, men da dette ikke klaffet byttet jeg over til å prøve litt etter gjedda. Nå er det over to år siden sist jeg fisket gjedde i elva så det var vel på tide. 

Drammenselva, Åssiden elvepark til høyre i bildet.

Etter at jeg passerte elveparken på Åssida smalt den første gjedda på, ikke store saken men årets første elvegjedde var i boks.

Årets første gjedde i Drammenselva. Den tok en Headbanger shad 22cm i fargen Rusty Pearch.

Neste gjedde hugg på allerede ved sørenden av Langesøya og denne ga en skikkelig fight. Hadde glemt hvor spreke elvegjeddene i Drammen er! Etter et par utras lå ei ok gjedde på 85cm og drøye 4kg i håven.

Fin og sterk gjedde på 85cm. Igjen var det Headbanger shad 22cm i Rusty Pearch som leverte.

Etter dette gikk det 20 minutter til så hugg det igjen. Denne gjedda mistet jeg da jeg skulle håve den dessverre, ei ok gjedde dette også, tipper mellom 80-90cm. 

Langesøya. Fint på elva!

Så ble det helt dødt i elva og jeg brukte tiden til litt leting etter strukturer og båtvrak. Etter å ha skrudd litt fikk jeg dreis på sidescan på LSS-2HD giveren igjen og fikk tatt noen fine bilder.

Båtvrak på sidescan.
Samme båtvraket på downscan.
Nytt båtvrak på sidescan.
Og sammen båten på downscan. Ser ut il å ligge i to deler.
Samme båten vist på TM150 i låst frekvens (105kHz).
Gjengrodd båtvrak på sidescan.
Og samme båtvraket på dowscan.

Mye morsomt å se på bunnen av elva, og jeg begynner etterhvert å få bra kontroll på hva finnes på bunnen der nå. Ser også ut til at jeg har klart å fikse problemet med støy på bildet, iallefall på dybder grunnere enn 20 meter.

På vei ned til Drammensfjorden igjen slengte jeg på et par Headbanger 9cm igjen. Det var mye fisk å se på loddet nedenfor motorveibrua og de så ut til å holde seg i og rett over eller rett under skillet mellom ferskvann og saltvann. Fikk også tatt et morsomt bilde på loddet som viser hvordan fersvannet følger elvebunnen og fortsetter rett ut ved utløpet som en rett linje. Skillet mellom ferskvann og saltvann vises som en tykk strek på loddet og varierer mellom 4-5 meter i hele nedre del av elva og Drammensfjorden.

Morsomt bilde fra nedre del av elva som viser skillet mellom saltvann og ferskvann.
Her lurer fisk i skillet mellom ferskvann og saltvann.

Rett nedenfor Drammens havn ulte det i snella og jeg hadde et lite øyeblikk håp om at det kunne være blank fisk, men dessverre (dog artig nok) var det en bitteliten sei.

Seien i Drammenselva kan være glupsk....

Alt i alt en vellykket tur og det var igrunn morsomt å være på elva igjen selv om jeg kanskje hadde håpet på litt flere og større fisk. Men de kommer nok, det blir ikke siste turen på elva i år.


Lufttemperatur: 24 grader Vanntemeratur: 16,5 grader

217 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page