top of page
Forfatterens bildeAtle Høidalen

Håkjerringsatsing med Simrad Combi C

Det er sommerferie og endelig klaffet det med både tid og værforhold for langtur i Skagerrak. Årets store mål for min del er å få landet en håkjerring i Skagerrak, de fleste turene ut i år blir nok dedikert dette målet. Håkjerringa liker seg best på dypt vann og plassene vi fisker på ligger gjerne på minst 500 meter og dypere, altså må man relativt langt ut i Skagerrak. Med meg denne gangen hadde jeg Eirik Bråthe, en meget hyggelig og kunskapsrik mann fra Sandefjord som jeg er blitt kjent med det siste årene. Det ble også filmet litt, og resultatet ligger på Youtubekanalen vår.

Oppsummering av turen fra vår Youtubekanal.


Som vanlig var utgangspunktet Omrestranda ved Nevlunghavn, her er det en meget fin rampe i en beskyttet havn med gode parkeringsmuligheter for bil og henger.

Slippen på Omrestranda, anbefales som utgangspunkt for turer ut langs 10-graderen.

Vi pakket alt utstyret i båten og satte kursen sørover, gode halvannen times kjøring i marsjfart. Da vi ankom plassen var vinden løyet nesten helt og det var rene "fløyelsforhold" på sjøen.

Det ble litt dronekjøring mens vinden var rolig.

Taklene ble rigget, jeg fisker med en 10m topshot i mono, så kjører jeg 10m med 2.00 mono før takkelet avsluttes med 10m med gummibelagt wire. I enden har jeg en 16/0 Mustad Demon Tuna sirkelkrok. Denne agnet jeg med en selvkomponert "rubby dubby" pose og en grov makrell. Stangkombo for dagen var Daiwa Saltiga LD60 2-speed og Kenzaki Boat 80lb. Jeg bruker Daiwa J-Braid 0.28mm for det meste av havfisket jeg bedriver, det går 1200m med dette snøret på Saltiga LD60.

16/0 sirkelkrok agnet med rubby dubby og hel makrell.

Når stengene er satt og agnene ligger på bunn er det bare å sette seg ned og vente.

Eirik Bråthe, blid og hyggelig fyr å dra på tur med, Combi C på skjermen og utsikten fra "kontoret" vårt denne dagen.


En ting jeg var veldig spent på å få testet på denne turen var sesongens store oppgradering i båten, en Simrad S5100 ekkoloddsmodul som jeg har koblet sammen med en Simrad Combi C 38/200khz giver fra Kongsberg Maritime. Denne giveren har "kun" 1kw utgangseffekt, samme som Airmar sin TM265LH, men til gjengjeld meget høy følsomhet. I teorien skal den ha en ytelse som er sammenlignbar med Airmar sine 2kw givere.

Gjennomgang av Combi C fra Kongsberg Maritime fra vår Youtubekanal.


Hvordan funket det? Vel, vi ble blåst av banen. Vi kjørte Combi C og TM265LH ved siden av hverandre for å kunne sammenligne de to. Det er verdt å gjøre oppmerksom på at i denne testen er Combi C koblet via S5100, mens TM265LH er koblet direkte i NSS Evo3S. Dette gir Combi C en liten fordel i utgangspunktet, da S5100 har bedre prosessering av signalene enn om man kjører kun med Evo3S. Vi valgte å kjøre TM265LH i 42khz, altså ikke chirp, men vi testet også chirp og resultatene bli omtrent like. Første bildet under viser begge giverene, Combi C til venstre, begge kjører gain på auto.

Nedslipp av takkel, Combi C sammenlignet med TM265LH, gain satt til auto.

Som vi ser over, Combi C følger taklene våre nesten helt ned til 400m med et meget fint og kraftig retursignal, mens TM265LH gir tapt allerede ved 150m og har et mye svakere retursignal hele veien. Begge giverene viser bunnlinjen fint, men også her ser vi at følsomheten til Combi C gir den en et fortrinn overfor TM265LH.

Vi gjorde så en test hvor vi skrudde opp gain på Combi C til "auto +3", dette gir mer støy i bildet, men også mulighet til å se enda flere detaljer bildet. Det er et misforstått faktum at et støyfritt bilde er best på ekkoloddet, dersom du filtrerer bort all støy risikerer du også å gå glipp av detaljer som skjules av støyfilteret.

Oppsveiving og nedslipp av takkel, Combi C, gain satt til auto +3.

Som bildet over viser, ved å justere opp gain på Combi C klarer vi altså å følge takkelet vårt helt ned til det forsvinner i bunnlinjen på 550m dybde! Det er rett og slett ekstremt imponerende for en giver på 1kw og viser hvor mye ytelse du kan få ut fra en giver med høy følsomhet. Ved å kjøre manuell dybde og fokusere på bunn kunne vi faktisk se returekkoet av takkelet vårt der nede på bunnen! Det er rett og slett helt rått, bare så synd vi ikke fikk testet mens det var fisk i området.

10m håkjerring wiretakkel vises over bunn med Combi C.

Vi gjorde flere sammeligninger under nedslipp og oppsveiving gjennom dagen, alltid med samme resultat i favør Combi C. Under er begge givere satt opp med gain "auto +3". For orden skyld nevner vi for eventuelle kverrulanter at vi også testet med manuell gain med samme resultat. Bildene taler for seg selv!

Oppsveiving av takkel, Combi C til venstre, TM265LH til høyre. Gain auto +3.

Vi gjorde også litt testing på grunnere vann ved den gamle 10-grader plassen, her plukket vi opp noen interessante ekko som også viser Combi C og TM265LH side om side. Også her har Combi C overtaket, selv om TM265LH henger bedre med på denne dybden.

Ekko av stor fisk, Combi C og TM265LH.

Vi testet mest med 38khz denne dagen, vi kommer tilbake med mer sammenligning av 200khz på de to giverene senere, men resultatet på lavfrekvens elementene er altså nokså krystallklare, Combi C har en ytelse som langt overgår det man får med Airmar TM265LH, men vi må, som nevnt tidligere, også ta hensyn til fordelen Combi C har ved å være koblet via Simrad S5100.


Tilbake til fisket, kort oppsummert fisket vi i drøye 7 timer uten å komme i kontakt med håkjerring. Selv om vi hadde tenkt å være lenger så begynte det å blåse såpass opp at vi bestemte oss for å pakke sammen ved 19.30-tiden. En 20-fots skjærgårdsjeep blir ganske liten når det blåser opp i Skagerrak, ingen grunn til å ta noen sjanser. Vi stoppet for å ta et lite dropp etter lange og brosme ved gamle 10-grader plassen i solnedgangen på vei inn, men også her ble det bom dessverre. Solnedgangen derimot, var det lite å si på!

Vi var vitne til en fantastisk solnedgang ved 10-graderen.

Uansett en flott dag på sjøen i fantastiske forhold. Noen ganger klaffer det bare ikke, slik er det med fisking, det er aldri noen garantier for suksess. Veldig hyggelig var det å bli bedre kjent med Eirik, en kar som var lett å ha i båten og praten gikk uanstrengt gjennom hele dagen. Ny fisketur er allerede avtalt, da er planen å teste litt kystnært vrakfiske i Eirik sin båt. Takk for turen Eirik!


Nå venter et opphold på Stora Lee før det braker løs med mer havfiske under Langesund Fiskefestival i august.


Hilsen Atle

561 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page