top of page
Forfatterens bildeAtle Høidalen

Testet: C-Map Discover og Reveal

Oppdatert: 22. apr. 2021

Tidligere denne måneden lanserte C-Map sine to nye kartserier Discover og Reveal. Disse lanseres eksklusivt for Simrad, Lowrance og B&G og tar over etter Max-N+ som nå pensjoneres. Det betyr langt færre ulike kartserier å forholde seg til, og to nye som inneholder alt du hadde tilgang til i Max-N+ og mer til. Enklere og bedre der altså. Jeg har fått tilgang to kartbrikker med henholdsvis Discover og Reveal, og i denne artikkelen skal vi ta en titt på innholdet i disse og forskjellene dem i mellom.

Undertegnede med C-Map sine nye kartserier.

Før vi setter i gang, mesteparten av denne testen har blitt utført hjemme i boden, ved at jeg har navigert i kartene på en Simrad NSS16 Evo3S. Fokuset vil være på hva du får hvis du velger C-Map Discover eller C-Map Reveal, og hjelpe deg å velge det som er mest riktig for deg og ditt bruk. Vi vil gå gjennom både funksjoner i menyene og selve innholdet i kartene. Siden C-Map Reveal inneholder alt som er tilgjengelig i Discover kommer vi til å gå gjennom Discover først, så ta de tingene som skiller Reveal fra Discover til slutt.


C-Map Discover

Dette er innstegskartet som vil dekke de aller fleste sine behov, med høyoppløselige dybdekoter, navigasjonskart og egendefinerte fargepaletter. Jeg har fått tilgang til en kartbrikken M-EN-Y204-MS som dekker området Fiskebäckskil til Lyngdal, inkludert bl.a. Stora Lee, Øyeren, Tyrifjorden og Mjøsa i Norge og Väneren og flere andre innsjøer i Sverige.

Vi starter med å ta en tur gjennom menyen. På bildet under har jeg gått inn via "Chart options" i menyen og scrollet ned forbi "photo overlay" og "raster charts" da dette er funksjonalitet som ikke er inkludert i Discover.

Slik ser kartvalgene ut på et C-Map Discover kart.

Det som derimot er inkludert er "High-res bathy" (high resolution bathymetri), altså et eget kartlag med meget detaljerte høydekoter. Dette er en funksjon som er svært nyttig for sportsfiskere og gjør det enklere å finne de topper og skrenter man gjerne leter etter når man er ute og fisker. Kartbildet over viser nordenden av Nesodden med vanlig kartvisning. La oss slå på "High-res bathy".

C-Map Discover med "High-res bathy" slått på.

Vi ser med en gang at det avslører seg mer detaljer i kartet enn i standard visning. La gå, dette er kanskje ikke det beste eksempelet på hvor bra denne funksjonen er, dette vil variere fra sted til sted avhengig av hvor gode grunnlagsdata C-Map har hatt tilgang til.

Vi hopper elegant over Genesis layer, men kommer tilbake til denne litt senere i artikkelen.

Neste valg i menyen er "Chart detail". Denne funksjonen står som default til "Full", men dersom du synes det blir for mye "kludder" i visningen så har du mulighet til å justere på dette. I bildet nedenfor befinner vi oss fortsatt i indre Oslofjord, men har zoomet litt ut i kartet.

C-Map Discover med full kartdetalj.

Det er ikke spesielt mye kludder i denne visningen, men la oss likevel se hva som skjer om vi setter detalj til "Medium".

C-Map Discover i medium kartdetalj.

Alle de viktigste navigasjonssymbolene vises fortsatt, men enkelte av dybdene rundt diverse grunner er fjernet. La oss gå videre til "Low".

C-Map Discover i lav kartdetalj.

I denne kartvisningen er alle symboler for dybder fjernet og kun nødvendige navigasjonssymboler gjenstår. De aller fleste vil nok velge å ha visningen på "Full", men ønsker man en renere visning så er det altså mulig å justere på dette. For de ekstra kresne så kan vi også ta en titt på valget "Categories". I denne menyen har du mulighet til å gå inn og styre helt ned på minste nivå hvilken informasjon du vil skal synes i kartet ditt. Vi graver oss ikke ned i hver enkelt kategori her, men nøyer oss et skjermdump av hovedkategoriene.

Hovedkategoriene i C-Map Discover.

Neste stopp i menyen er "Depth palette". Her kan du rett og slett velge ulike fargepaletter i kartet, samt filtrere ut informasjonen i kartet ved hjelp av dybde. Dette bruker du funksjonen "Depth filter" til. Setter du f.eks. "Depth filter" til "20" så vil all dybdeinformasjon dypere enn 20 meter fjernes fra skjermen.

C-Map Discover - "Depth filter" satt til 20 meter.

Så til selve palettene. "Navigation" er den paletten vi har brukt frem til nå så den tar vi ikke med i bildeserien.

Velger man "Safety shading" så får man også mulighet til å velge en sikkerhetsdybde et hakk opp i menyen, det blir da bare denne dybden som blir fargelagt i kartet. Hvilken palett man velger blir mer en smakssak, men jeg tipper de fleste vil gå for "Navigation", altså den paletten som er satt opp som standard når du begynner å bruke kartet. Skal du først velge å fargelegge kartet finnes det nemlig en langt mer spennende funksjon du kan benytte deg av i C-Map Discover. Denne funksjonen finner du under "Shading" og gir deg mulighet til å sette opp din egen fargepalett som du kan tilpasse akkurat som du vil! I skjermdumpet under har jeg aktivert en av mine egne fargepaletter. Fargene følger dybdekotene, så måten fargene fordeler seg vil variere etter som hvor langt inn du er zoomet og om du har vanlig kartvisning eller "High-res bathy" aktivert. Vi ser mer på dette litt senere.

C-Map Discover med egendefinert fargepalett.

Konseptet med å sette opp egendefinert fargepalett er ganske enkelt. Du har maksimalt 10 ulike farger som du kan fordele som du vil gjennom fargeskalaen. Dybden du setter for hver farge definerer starten på denne fargen. Intervallene avgjør du helt selv.

Eksempel på egendefinert palett i C-Map Discover.

Du kan sette opp to ulike paletter og skifte mellom disse. Jeg liker å bruke standard farger for dybdepalett som går fra rødt via gult og orange, grønt og så over til blått. Jeg synes disse fargene skiller godt på de ulike dybdene og gjør det enklere å lese kartet. Jeg har derfor laget to paletter med disse fargene, men med ulike dybdeintervall slik at den ene paletten egner seg best for dybder under 100m mens den andre egner seg på havet.


Så langt har vi sett på innhold og funksjoner i C-Map Discover og holdt oss til saltvann. Men hvordan leverer C-Map på innsjøer i nye Discover? Her må jeg være ærlig og si at utvalget fortsatt ikke er like bra som hos konkurrenten Navionics. Når det er sagt så ser kartene veldig bra ut for de innsjøer som er inkludert. For M-EN-Y204-MS er bl.a. Väneren, Stora Lee, Øyeren, Tyrifjorden og Mjøsa inkludert, og detaljgraden på disse ser meget bra ut. Vi starter med et par eksempler fra Väneren.

C-Map Discover - Kart over Väneren.
C-Map Discover - Väneren, Mellerud. Egendefinert fargepalett.

Jeg har aldri selv fisket i Väneren, men selve kartet ser bra ut. Det er mange trollingentusiaster som tar turen over hit, iallefall var det det før korona slo til, så det er en pen bonus at dette kartet er inkludert. Vi tar turen over grensa til Norge igjen og tar en liten titt på Øyeren og Tyrifjorden. Detaljgraden på disse to innsjøene er svært høy, jeg stusser dog over at kartet faktisk ser ut til å ha flere detaljer i den vanlige kartvisningen enn når "High-res bathy" er aktivert. Jeg har sendt inn et spørsmål ang. dette til C-Map. Begge visningene har meget god detaljgrad, så noe stor sak er det ikke.

C-Map Discover - Øyeren, egendefinert fargepalett.
C-Map Discover - Tyrifjorden, egendefinert fargepalett.

Vi tar veien videre til Mjøsa og vi starter med å vise kartet i standardvisning.

C-Map Discover - Mjøsa i standard visning.

I motsetning til Øyeren og Tyrifjorden presenteres Mjøsa i en ganske så forenklet versjon i standardvisningen. Setter vi derimot på "High-res bathy" så blir det sving på sakene. Skal du fiske eller ferdes på Mjøsa, slå på denne funksjonen med en gang, ellers vil du ikke få fullt utbytte av kartet ditt.

C-Map Discover - Mjøsa med "High-res bathy" aktivert.

Jeg tar også med et skjermdump som viser hvordan kartet ser ut dersom du lager en egendefinert fargepalett.

C-Map Discover - Mjøsa med egendefinert dybdepalett.

Tidligere i artikkelen hoppet jeg rett over valget "Genesis layer" i menyen. Grunnen til dette var blant annet at "Genesis layer" er forbeholdt ferskvann på grunn av Norske regler for kartlegging av sjøbunn. La oss se hvordan det ser ut om vi aktiverer dette laget i Mjøsa.

C-Map Discover - "Genesis layer" aktivert.

Dette er et eget kartlag som viser data hentet fra C-Map Genesis, altså data båtfolket har logget selv og lastet opp til denne tjenesten. Når "Genesis layer" er aktivert så duses fargen ned på det eksisterende kartlaget du har aktivt og "Genesis" kartet legger seg øverst. Jeg er litt usikker på hva jeg synes om denne funksjonen da dataene fra C-Map Genesis ikke er like gode overalt, det finnes bl.a. flere direkte feil som ikke er luket vekk. Siden det også ofte er store huller i dekningen og kartene for Stora Lee, Øyeren, Tyrifjorden og Mjøsa er veldig gode i utgangspunktet så ser jeg rett og slett ingen grunn til å ha dette kartlaget påslått. Genesis layer inneholder dog innsjøer som ikke er med i det opprinnelige kartlaget, men for disse så har du ingen kystlinje, kun dybdekotene og derfor begrenset nytte av dataene etter min mening.


C-Map Reveal

Som nevnt innledningsvis, C-Map Reveal inneholder alt du får med Discover. Den store forskjellen mellom de to kartseriene er at Reveal kommer med et høyoppløselig datasett med flyfoto samt et helt fantastisk verdensomspennende shaded relief kart. For de som ikke er kjent med hva shaded relief er så kan dette forklares enklest ved at det er en skyggelagt 3D-modell av havbunnen sett rett ovenfra. Dette gir en helt unik visning og gjør det veldig enkelt å lese dybdekonturene. I følge C-Map skal det også følge med raster kartlag i Reveal, men kartbrikken min (EN-Y300) hadde ikke dette.

Vi starter med flyfoto. Den gamle Max-N+ serien hadde også dette, men for Reveal har C-Map økt oppløsningen betraktelig. Det ser også ut til at man bruker høyere oppløsning på de lavere zoomnivåene. Der hvor Max-N+ kartene ble til en grøt når du zoomet langt ut kan du fortsatt se detaljer i Reveal.

C-Map Max N+ - Flyfoto.
C-Map Reveal - Flyfoto.

Etter min mening er flyfoto en veldig fin ting å ha på kartet, dersom det er av høy oppløsning. Her leverer Reveal med meget høy oppløsning. Det er likevel variasjon i kvaliteten, det er spesielt byområder eller andre områder av høy allmenn interesse som er prioritert. Områder litt utenfor allfarvei har noe lavere oppløsning.

Men, la oss se på den virkelige store fordelen med C-Map Reveal. Shaded Relief. Det har vært tilgjengelig høyoppløselige scanninger av sjøbunn langs Norges kyst i flere år, nå har C-Map endelig inkludert disse dataene i kartene sine og skapt et helt fantastisk kart over havbunnen langs hele Norges kyst (ja, hele verden faktisk).

C-Map Reveal - Shaded relief av hele Norge.

Det er ikke så mye jeg skal skrive om dette, jeg lar bildene tale for seg selv. Dette er rett og slett en gavepakke til alle som driver med fiske der ute. Aldri før har det vært enklere å finne dyphøler, topper, skrenter og kanter på kartet.

C-Map Reveal - Shaded relief Skagerrak.
C-Map Reveal - Shaded relief Magerøya.
C-Map Reveal - Shaded relief Sognefjorden.
C-Map Reval - Røst.

Shaded relief visningen kan kombineres med flyfoto og med eller uten dybdekoter. Dette er en revolusjon innen sjøkartverdenen etter min mening, og jeg er helt sikker på at veldig mange vil komme til å sette stor pris på denne måten å presentere kartdata på.

Men vent litt. Det er mer. C-Map har ikke bare laget shaded relief av saltvann. De har også inkludert et utvalg innsjøer. Både Øyeren, Tyrifjorden og Mjøsa er inkludert i EN-Y300. Se for eksempel dette ikke ukjente området i Øyeren!

C-Map Reval - Shaded relief Øyeren.

Vi tar med noen flere skjermdump fra Mjøsa også. Når det gjelder Mjøsa (og forsåvidt alle områder som er representert med shaded relief), kvaliteten og oppløsningen på shaded relief avhenger av tettheten på data som er tilgjengelig. Høy tetthet gir høy oppløsning, lav tetthet gir lav oppløsning. I kartet for Mjøsa vil du finne eksempler på begge deler, men det finnes flere områder med meget høy oppløsning!

C-Map Reval - Shaded relief Mjøsa.

Vi tar til slutt med noen eksempler fra Mjøsa hvor egendefinert palett er kombinert med flyfoto.

C-Map Reval - Mjøsa, egendefinert palett m/flyfoto.
C-Map Reval - Mjøsa, egendefinert palett m/flyfoto.
C-Map Reval - Mjøsa, egendefinert palett m/flyfoto.

Konklusjon

C-Map har med kartseriene Discover og Reveal tatt et stort steg frem og disse fremstår som to meget sterke produkter i markedet. Undertegnede har ikke oversikt over priser på de ulike kartbladene, men det er å forvente at Discover vil være et veldig konkurransedyktig alternativ for de som ønsker gode sjøkart, men ikke har behov for flyfoto og shaded relief.

Reveal gir deg i tillegg til alt du får i Discover, også høyoppløselige flyfoto samt et fantastisk shaded relief kart over sjøbunnen. C-Map Reveal er etter min mening det mest detaljerte og komplette sjøkartet som er å få på markedet i dag dersom du fisker i sjøen.


Noen forbedringspunkter er det likevel. C-Map sin akkilleshæl har vært og er fortsatt, dekning for innsjøer. Det er etter min mening ingen grunn til at C-Map ikke skal inkludere samme innsjøer som er tilgjengelig hos Navionics. Disse innsjøene er i stor grad basert på åpent tilgjengelige data fra NVE. La oss håpe at C-Map også inkludere dette i sine kart i nær fremtid. Når det gjelder shaded relief så har C-Map valgt å gå for en løsning hvor de har inkludert alle områder i dette. Det betyr at det er en del områder som egentlig har for lav oppløsning til å brukes som shaded relief. Jeg synes likevel det er bedre å ha disse med enn å ha masse tomme felt i opptegningen.


Alt i alt må jeg si at jeg er dypt imponert over Discover og Reveal og kan anbefale disse to kartseriene til alle som vurderer å skaffe seg nytt kart i 2021.


Hilsen Atle

(Undertegnede er ambassadør for Simrad og C-Map i Norge).

1 565 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page