Flere og flere havfiskere får øynene opp for elektriske sneller, og det er ikke uten grunn. Ei god elektrisk snelle sparer tid og krefter under innsveiving og gir nye muligheter for presisjonsfiske rettet mot ulike dybder i vannlaget. I denne artikkelen tar jeg en titt på Daiwa sin Tanacom 1200 som kom ut på det norske markedet i fjor vinter sammen med lillebroren Tanacom 800. Disse snellene representerer en ny generasjon Tanacom og supplerer også de gamle modellene Tanacom 500, 750 og 1000 meget godt.
I denne artikkelen kommer jeg til å gå gjennom Tanacom 1200 spesifikt. Jeg kommer ikke til å skrive utdypende om bruk av elektriske sneller generelt, da jeg dekket dette i den tidligere utgitte artikkelen om Tanacom 750 som du kan lese om her. Tanacom 800 og 1200 har ganske like egenskaper, det er hovedsakelig størrelsen som utgjør forskjellen på dem.
Den nye generasjonen Tanacomsneller kommer i to modeller:
Tanacom 800
Utveksling: 2.1:1
Line pr. runde manuell sveiving: 58,7cm
Linekapasitet: 600m med 0.42mm (PE8)
Maks hastighet innsveiving (elektrisk): 140m/min
Maks kraft ved innsveiving: 22lb
Maks brems: 50lb
Vekt: 1910gr
Strømforbruk: 4.5A (uten belastning), 6A (normal bruk) 36A (maks belastning)
Tanacom 1200
Utveksling: 2.1:1
Line pr. runde manuell sveiving: 58,7cm
Linekapasitet: 1000m med 0.42mm (PE8)
Maks hastighet innsveiving (elektrisk): 140m/min
Maks kraft ved innsveiving: 22lb
Maks brems: 50lb
Vekt: 2040gr
Strømforbruk: 4.5A (uten belastning), 6A (normal bruk) 36A (maks belastning)
Slik ser den ut, den nye Daiwa Tanacom 1200.
Vi starter med å se på hva som er forskjellene mellom forrige generasjon Tanacom og de nye modellene. Designmessig har Tanacom 1200 et litt røffere og moderne utseende, men den største endringen er den elektriske motoren som nå er plassert inni selve spolen. Byggekvaliteten oppleves å være robust, med mindre bruk av plastikk enn forgjengeren. Motoren er oppgitt til å ha 20% mer kraft enn forrige generasjon og skal være hele 30% raskere ved innsveiving. I tillegg til dette har plasseringen av motoren inni selve spolen en annen fordel, nemlig spolediameteren. Den sterkt økte spolediameteren gjør riktignok at Tanacom 1200 er ei stor og tung snelle, men den gjør også at snella, i mye større grad enn forrige generasjon, fungerer godt ved manuell innsveiving. Det merkes godt at man tar inn mer snøre for hver manuelle omdreining med håndtaket, noe som er et sterkt salgsargument for de som helst vil sveive inn fisken manuelt og kun bruke motoren ved agnsjekk.
Tanacom 1200 kommer med et helt nytt menysystem som oppleves mye mer gjennomarbeidet og lettfattelig enn forrige generasjon, brukervennligheten er med andre ord kraftig forbedret. Snella kommer med et lyssterkt display og valgene i menyen betjenes med tre knapper under displayet. Snella er utstyrt med en spak som løser ut til frispole, en trinnløs spak for justering av hastighet ved innsveiving, og bremsen er av typen stjernebrems slik som forgjengeren. Brems er det dog rikelig av, hele 22kg. Ellers har snella stort sett de samme funksjoner som man kan forvente, med ett unntak. Tanacom 1200 har nemlig ingen jigg-funksjon slik som forrige generasjon har. Akkurat hva dette skyldes må man undres over, da vi vet at akkurat jigg-funksjonen er mye brukt av mange fiskere som har forrige generasjon Tanacom. Strømforbruket er oppgitt til 6A ved normal bruk og hele 36A ved maks belastning. Det sier litt om hvor kraftig denne snella er, men det betyr også at du skal tenke deg litt om før du kjøper et dedikert batteri dersom du har tenkt å fiske mye etter stor fisk på dypet. Personlig vil jeg anbefale et 12ah lithiumbatteri dersom du vil ha et dedikert batteri til snella, det bør holde til en dag på havet.
Jeg har brukt Tanacom ved flere anledninger gjennom 2023-sesongen, både til tradisjonelt havfiske etter lange og brosme, men også til tungt havfiske etter håkjerring. Det første som slo meg da jeg åpnet esken var hvor stor og robust snella fremstod. Det følger selvfølgelig med strømledning med klyper, jeg valgte å modifisere denne ved å erstatte klypene med en Cannon strømkontakt, da jeg har uttak til dette allerede montert i båten min. Kilde til strøm blir da hovedstrømsbatteriet i båten, akkurat slik jeg gjorde det med Tanacom 750. Snella er oppgitt til å ha en kapasitet på 1000m med 0.42mm braid, personlig anser jeg dette for en unødvendig grov dimensjon her til lands. Dersom du går ned til 0.28mm J-Braid vil du få plass til hele 1500(!) meter med sene på spolen!
Vi kommer ikke bort fra det faktum at Tanacom 1200 er ei veldig stor snelle med ei vekt på drøye 2kg. Snella kan fint monteres på en helt vanlig grov havfiskestang, men jeg valgte en løsning med Daiwa sin nye Tanacom X stangserie. Dette er ei stang som er hentet inn fra Australia og som er designet for å brukes sammen med elektriske sneller på jakt etter stor fisk på store dyp. Stanga har såkalt "bent butt" noe som betyr at selve stangenden er vinklet nedover slik at stanga enklere kan betjenes fra stangholder, eller fra belte. Tanacom X er røffe stenger som tåler mye juling, men likevel har en nokså myk aksjon. Dette gjør at de fungerer godt til til vanlig havfiske uten å føles som en stokk, men de har også nok rygg til å svelge unna de største artene du finner i norsk farvann. Etter min mening er Tanacom 1200 ei snelle som skal sitte på ei slik stang, som da skal brukes enten fra stangholder eller fra belte. Første turen jeg testet snella var etter nettopp lange og brosme og til det formålet fungerte den veldig bra. Jeg fisket konsekvent med stang i stangholder, også under kjøring av fisk, og brukte stort sett kun den elektriske motoren. Dette er slik man etter min mening skal bruke en slik stangkombo. Ta bare en nærmere titt på amerikanske eller australske sportsfiskere, der vil de stirre rart på deg om du kjører opp fisk manuelt, fra hofta, det er stangholder og elektrisk drift som gjelder.
Denne turen dokumenterte vi også på YouTube:
Tradisjonelt havfiske med elektriske sneller, Tanacom 1200 og Tanacom 750.
Sommeren 2023 tok jeg med meg Tanacom 1200 langt ut i Skagerrak for en skikkelig test. Målet var fiske etter håkjerring på over 600 meters dyp. Også denne gangen paret jeg snella med ei Tanacom X stang, men denne gangen fisket jeg stand-up, altså stående med stanga i et belte. Til dette fisket bruker jeg også 0.28mm J-Braid, men da supplert med en lang tykk monofortom med stålwire på de 10 siste meterne. Denne turen landet jeg 3 håkjerringer alle stående med belte. Første fisken var et relativt lite eksemplar på 180cm og denne kjørte jeg faktisk forsiktig opp med elmotoren, noe som gikk uten problemer. Videre landet jeg 2 fisk til på henholdsvis 300 og 340cm, sistnevnte estimert til 340kg etter tabell.
Disse fiskene ble landet ved manuell sveiving, ei skikkelig arbeidsøkt når du skal opp fra nesten 700 meters dyp. Et minus ved Tanacom som jeg må trekke frem, er mangel på "ører" når man skal bruke belte og seler under tyngre fiske. Jeg må bare anta at det i USA og Australia er mest vanlig med kjøring fra stangholder og man har ansett ører for overflødige. Dette betyr ikke at du ikke kan bruke snella med seler. Jeg laget meg et eget snelleadapter av en gummibelagt stålwire, denne legges rundt snellefestet på undersiden av snella og festes ved hjelp av ei crimpet løkke i hver ende til selene. Dette fungerte meget bra på denne turen. En annen ting jeg vil trekke frem som kunne vært løst bedre, er selve håndtaket på sveiva. Her har man gått for en rund hul kule av metall, noe som fungerer bra ved mer sporadisk bruk av sveiva, men når du skal sveive manuelt opp fra store dyp er det ikke en spesielt god løsning. Jeg var ganske sår inne i hånda etter denne turen, det er heller ikke et behagelig grep over tid. Her hadde et T-håndtak vært en bedre løsning, men for all del, de mest ivrige kan fint modifisere sveiva selv, og erstatte kula det med et håndtak etter egne preferanser. Forøvrig glimrer fortsatt knarr eller "sene ut alarm" med sitt fravær. Dette krever at man må følge nøye med på snella under agnfiske, det er nemlig ingen indikator utover det visuelle når fisken tar. På ei elektrisk snelle mener jeg det burde vært en smal sak å ha en digital alarm når snøret trekkes ut. Bremsen virker myk og fin, men personlig er jeg ikke glad i stjernebrems, jeg skulle gjerne sett spakbrems på denne snella. Her kommer dog mine egne preferanser inn i bildet. Jeg vet at det finnes mange havfiskere der ute som foretrekker stjernebrems, men det er ikke til å legge skjul på at når du fisker etter stor fisk så er det mye enklere å ha kontroll over bremsekraften med spakbrems.
Jeg opplevde at Tanacom 1200, sammen med Tanacom X bent butt stang, fungerte meget bra under dette fisket, særlig paret med belte og seler fra f.eks. Black Magic. Dette gjorde det mulig å legge hardt press på fisken, og dermed gjøre kampen så kort som mulig. Tanacom 1200 kommer med snellefører, denne oppførte seg eksemplarisk, selv under periodene med ekstra press på stanga. Denne turen ble forøvrig den mest spektakulære dagen jeg har hatt på havet, da vi landet hele 5 håkjerringer til sammen i båten. Den største ble landet av Fredrik Tronhuus og ble målt til 410cm og en estimert vekt til hele 613kg! Alle fiskene ble merket og sluppet ut igjen av den svenske havforskningen som var til stede hele dagen. Hele turen kan du se på YouTube her:
En uforglemmelig opplevelse i Skagerrak.
Konklusjon:
Daiwa Tanacom 1200 befester etter min mening Tanacom sin posisjon blant de beste og mest populære elektriske snellene her til lands. Snella er forbedret på de fleste områder og det er i det hele tatt kun mangelen på jigg-funksjon som vil trekke ned dersom du har behov for dette. Den kraftige motoren som nå er plassert inne i spolen fungerer meget godt. Den økte spolediameteren gjør at snella i enda større grad bør appellere til de som ønsker å kunne sveive fisken inn manuelt, uten å sveive seg i hjel. Snella kan rett og slett sees på som et juksahjul for sportsfiskere/fritidsfiskere som ønsker et mer effektivt fiske. På samme måte tror jeg at yrkesfiskere vil kunne se på dette som et mer sportslig alternativ til juksahjulet. Om du velger Tanacom 800 eller 1200 avhenger i det store og hele av hvor mye snørekapasitet du trenger, ellers er eneste forskjellen på snellene størrelse og vekt. Jeg gir Tanacom 1200 min anbefaling og den kommer til å ha fast plass i mitt arsenal når det skal ut og jaktes stor fisk på store havdyp.
Hilsen Atle
Comments