Jeg har over flere år jobbet med å kartlegge havbunn ved hjelp av offentlig tilgjengelige data, noe de fleste som følger denne bloggen nok har fått med seg. Et av områdene som hele tiden har fascinert meg er det såkalte dumpingområdet i Skagerrak. Dette er et stort område på over 500 kvadratkilometer hvor det etter krigen ble dumpet minst 30 skip fullastet med ammunisjon og kjemiske våpen. Fiske rundt vrak er noe som er veldig populært i utlandet, selv svenskene og danskene driver mye med dette. Av en eller annen grunn hører man ikke så mye om dette blant sportsfiskere i Norge. NGU (Norsk Geologisk Undersøkelse) laget i 2004 en rapport hvor de går gjennom data fra scanning utført med Simrad EM100 i regi av Sjøfartsverket, og basert på dette identifiserer en rekke mulige vrakposisjoner. Denne helgen gikk altså turen til en av disse posisjonene...
I forkant av turen var egentlig ikke vrakleting i dumpingområdet det vi forberedte oss for. Jeg og Fredrik planla for en ny satsing etter håkjerring og det var egentlig dette som var formålet med turen. Vi møttes som vanlig ved Omrestranda hvor vi sjøsatte båten og satte avgårde utover langs 10-graderen til samme område hvor Fredrik fikk sin håkjerring i fjor høst.
Været kunne ikke vært bedre, havblikk og vindstille med stekende sol. Vi avtalte med Emil og Morten Ruud (Team Offshore Hunter) om å møtes utpå, de skulle også fiske i samme område som oss.
I motsetning til gutta ombord i Offshore Hunter som valgte å kjøre med litt mer «allround» takler som i tillegg til å kunne fiske etter bl.a. brosme og hvitskate var rustet for håkjerring, kjørte jeg og Fredrik en litt annen taktikk. Vi kjørte rendyrkede håkjerringtakler med wire og sirkelkroker i størrelse 14/0 og 16/0.
Som agn benyttet vi selspekk som Fredrik på forhånd hadde stappet i strømper slik at det skulle holde lenger. Dette er samme oppskrift som Fredrik hadde suksess med i fjor. Jeg brukte i tillegg til dette også makrell og en liten «bombe» med knuste reker på kroken. Sistnevnte var nok ikke nødvendig for håkjerring, men formålet var altså å spre mest mulig lukt i vannet så hvorfor ikke prøve? Med dette oppsettet setter vi et ganske kraftig duftspor i vannet, men det ekskluderer samtidig alt annet enn håkjerring.
Vi ble værende i dette området i ca. 5 timer, det ble landet et par pene brosmer i nabobåten hos Morten, Emil og Anders, mens det var dørgende stille på våre takler. Så stille var det at jeg på et tidspunkt valgte å ta meg en liten dukkert for å kjøle meg ned, varmen var påtagende og uten noe skygge for sola i båten kokte det greit i toppen etter hvert. Det å bade midt ute i Skagerrak med 700m vann under kjølen er en spesiell opplevelse! Det var knapt noe strøm i området.
Men uansett, dette skulle handle om vrakleting... På dette tidspunktet foreslo Morten og Emil å benytte det fine været til å dra enda lenger utover og utforske det som er kjent som dumpingområdet i Skagerrak. Her hadde nemlig Morten funnet et vrak på ekkoloddet under makrellstørjefisket i fjor. Dette passet ikke helt med våre opprinnelige planer om å være på samme sted og lokke til oss håkjerring, men samtidig, en mulighet til å dra ut til dette området kan man bare ikke si nei til. Det er ikke til å legge skjul på at jeg ble veldig trigget av muligheten til å få bekreftet at posisjonene jeg hadde fått fra NGU-rapporten faktisk stemte overens med virkeligheten.
Vi satte kursen mot området, det ble en fin liten tur sørover med speilblank sjø.
Vel fremme valgte jeg meg ut en av posisjonene som var definert som "svært sannsynlig vrak" i NGU sin rapport, slo på low chirp på min Airmar TM265LH 1kw giver og begynte å kjøre over posisjonen. Jeg har lett mye etter vrak på grunnere vann med sidescan tidligere, og vet at som oftest så stemmer posisjonene ikke helt nøyaktig, man må gjerne kjøre litt frem og tilbake i området før man finner vraket. Samme var tilfelle denne gangen også. Etter å ha lett i 10 minutters tid avdekker det seg imidlertid et kjempeekko på havbunnen 650 meter under oss. Jackpot!! Hele dumpingområdet er ganske flatt med lite strukturer så objektet som i følge NGU er 100 meter langt, 15 meter bredt og reiser seg 5 meter over havbunnen skriker mot oss på skjermen.
Vi passerer over vraket, snur båten og kjører tilbake mot posisjonen fra en litt annen vinkel.
Det er ingen tvil, vi har funnet det vi lette etter. Vi snur nok en gang og kjører igjen over samme posisjonen og ankrer opp med MotorGuiden i baugen.
Jeg forstår jo at jeg er litt over gjennomsnittlig interessert i kartlegging og ekkolodd, men jeg må jo få lov å si at følelsen av å finne vrak på posisjoner man har brukt mye tid på å lete seg frem tid nesten var verdt turen alene... Litt kort om hvordan jeg bruker ekkoloddet når jeg leter målrettet etter strukturer på dypet; jeg har en Simrad NSS16 Evo3S som jeg har koblet opp med tidligere nevnte Airmar TM265LH giver. I bildene over har jeg satt dybden manuelt til intervallet 600 til 680m. Dette må ikke forveksles med zoom-funksjonen på loddet. Bruker du zoom så oppnår du bare å forstørre de pixler som allerede er på skjermen og du får ikke utnyttet giverens kapasitet. Setter du derimot dybden manuelt så forteller du loddet at det skal bruke all energi på å søke i akkurat dette dybdeintervallet. I tillegg til manuell dybde har jeg også satt gain/styrke til manuell. I bildene over kjører jeg på 86%, og har satt støydemping til "lav". Setter man styrken for høyt vil det bli støy i bildet, men jeg foretrekker heller litt støy for å få frem mest mulig detaljer enn å ha et helt pent bilde og risikere å miste detaljer.
Oppdatert: bildet under viser vraket vi fisket på, bildet er fra en nyere rapport fra Forsvarets Forskningsinstitutt.
Vi fikk besøk av Offshore Hunter på dette vraket, de la seg drøye 150m unna oss på andre siden av vraket. Vi satset også denne gangen på håkjerring, mens Offshore Hunter gutta fortsatte med mer allround takkel. Kort fortalt, vi fikk ikke noe kontakt med håkjerring her heller, men Offshore Hunter gutta dro opp hele 4 hvitskater på denne posisjonen bare i løpet av noen få timer. Noen stemningsbilder:
Forsvarets Forskingsinstitutt (FFI) har laget en liten film basert på den nye kartleggingen som ble gjort i dette området i 2015 og 2016 med mer moderne utstyr enn i tidligere nevnte rapport fra NGU. Rimelig imponerende bilder!
Alt i alt en kjempespennende tur og selv om utbyttet var magert for vår det så var det absolutt verd å ta turen ut på en sånn dag som denne.
Avslutningsvis har jeg lyst å komme med en anmodning til dere som leser dette. Ikke tro at det bare er å dra ut til dumpingområdet for å fiske. Det er 650 meter dypt der og en del strøm. På bunnen ligger det skip med ammunisjon og kjemikalier. Det er ikke påvist at fisken tar til seg noen av disse kjemikaliene, men særlig arsen er tidligere påvist i fisk, så man bør vel tenke seg litt om før man spiser fisken som oppholder seg her. En annen ting er sikkerhet. Er du uerfaren og har liten båt, hold deg hjemme. Er du erfaren og vil prøve, ja så dra flere båter sammen. Været kan skifte fort og det er langt hjem om det blåser opp! Denne artikkelen er ikke en oppfordring til å dra til dette området for å fiske!
For ordens skyld, det eksisterer ingen restriksjoner mot fritidsfiske i dumpingområdet.
Takk for turen Fredrik, Morten, Emil og Anders!
Hilsen Atle
Spennende lesning. Jeg lurer på hvordan du ankrer opp når det er nesten 700 meter dypt?
Espen